De koopovereenkomst en de bedenktijd.

Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd!
En nu?


Nu wordt de koopovereenkomst opgesteld welke door beide partijen zal worden getekend. Dit heeft te maken met het schriftelijkheidsvereiste welke er geldt sinds 2011. Dankzij de schriftelijke koopovereenkomst wordt exact duidelijk welke afspraken zijn gemaakt, zodat hierover geen discussie kan ontstaan, het schriftelijkheidsvereiste beschermt de consument-koper en consument-verkoper.

Bij een mondelinge overeenstemming tussen een particuliere verkoper en particuliere koper is er geen sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst. Dit is pas het geval als de overeenkomst door zowel de verkoper als de koper is ondertekend. Dit gebeurt op kantoor bij de makelaar, bij jou thuis of digitaal. Het is maar net wat voor iedereen goed uitkomt.

De makelaar zal de koopovereenkomst met je doornemen en eventuele vragen beantwoorden. Na het ondertekenen door de koper gaat de 3 dagen bedektijd in (zie foto onderaan deze blog). De bedenktijd bevat minimaal 2 werkdagen en mag niet eindigen in het weekend. Indien een langere bedenktijd gewenst is kan dit worden afgesproken tussen verkoper en koper, maar hier moeten zowel de verkoper als de koper het mee eens zijn. Deze afspraak moet in de koopovereenkomst worden opgenomen. Een kortere periode dan de wettelijke termijn van minimaal 3 dagen is niet toegestaan.

Pas nadat de bedenktijd is verstreken gaat de termijn van de eventuele overige voorbehouden in. Denk aan voorbehoud financiering. Dit is het moment dat de woning is “verkocht onder voorbehoud”.
Als deze termijn is verstreken is de woning officieel verkocht. Dan is het wachten nog op de overdracht bij de notaris. Hier tekenen de verkoper en de koper de akte van levering. Hierin staan de afspraken zoals deze in de koopovereenkomst zijn overeengekomen.

Nadat deze akte is getekend is de woning van jou!